Bytomska “Jedynka” jako uczestnik programu „Dobry Posiłek w Szpitalu” dba o to, abyście otrzymywali zbilansowane i zdrowe posiłki podczas hospitalizacji. Chcemy również, żeby nasi Pacjenci mogli cieszyć się zdrowiem w czasie wakacji. Oto kilka prostych wskazówek od naszych dietetyków, które pomogą Wam utrzymać dobre nawyki żywieniowe:
- Jedzcie świeże owoce i warzywa – są bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty.
- Wybierajcie sezonowe produkty. Na przełomie czerwca i lipca są to m.in. truskawki, maliny, cukinie i pomidory.
- Unikajcie ciężkostrawnych potraw – lekkie sałatki, grillowane warzywa i chude białka będą idealne na letnie posiłki.
- Ograniczcie słodycze – zamiast słodkich przekąsek, sięgajcie po owoce, orzechy czy jogurty naturalne.
- Dbajcie o higienę żywności – przechowujcie jedzenie w odpowiednich warunkach, aby uniknąć zatruć pokarmowych.
Zdrowe nawyki żywieniowe pomogą Wam cieszyć się latem pełnym energii i dobrego samopoczucia!