Dobry posiłek w bytomskiej „Jedynce”

Nasza misja:

“Zdrowie pacjenta celem nadrzędnym“



Chleb graham z pastą jajeczną, krem z dyni, gotowany dorsz w sosie ziołowym z ziemniakami i szpinakiem oraz makaron z sosem bolońskim – to nie jadłospis hotelowej restauracji, a przykładowy jadłospis pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Specjalistycznym nr 1 w Bytomiu.

 

Bytomska “Jedynka” przystąpiła do programu pilotażowego „Dobry posiłek w szpitalu”. W efekcie wszystkie dania dla pacjentów są przygotowywane w oparciu o zalecenia dietetyka, potrawy są urozmaicone, a w codziennym jadłospisie zapewniona jest dodatkowa, wieczorna kolacja. – Pożywne i pyszne jedzenie jest bardzo ważne w procesie leczenia, dlatego cieszę się, że bytomska „Jedynka” tak kompleksowo podchodzi do opieki nad pacjentami, którzy będą dzięki temu szybciej wracać do zdrowia – mówi Mariusz Wołosz, prezydent Bytomia.

 

Założenia programu 

 

“Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do niego już z początkiem listopada. Program potrwa do czerwca przyszłego roku. Według założeń, dzienna stawka żywieniowa na pacjenta będzie finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł. Bytomska placówka, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na stronie internetowej, codziennie w dni robocze, jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród stosowanych diet. Jadłospisy zawierają informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, dobowych sumach wartości energetycznej oraz odżywczej diet, sposobie obróbki, a także alergenach. Pacjenci w ramach programu otrzymują dodatkową wieczorną kolację o godz. 20 przez cały tydzień.

 

Dobry posiłek to inwestycja w zdrowie

 

Bytomski szpital zdecydował się przystąpić do programu, mając na uwadze, jak duży wpływ na zdrowie ma prawidłowo zbilansowana dieta. – Pacjenci otrzymują posiłki dostosowane do swoich potrzeb żywieniowych, co wpływa na stan ich ogólnej kondycji zdrowotnej oraz szybszą regenerację – mówi Kinga Wieczorek, p.o. dyrektora Szpitala Specjalistycznego nr 1. Dodaje, że poza oczywistymi korzyściami, smaczne i zrównoważone posiłki przyczyniają się również do poprawy samopoczucia i zwiększenia komfortu pobytu w szpitalu. 

 

Przykładowe śniadania i obiady serwowane w bytomskiej „Jedynce”: