Gdzie znaleźć lek?
06 września 2024
Nasza misja:
“Zdrowie pacjenta celem nadrzędnym“
06 września 2024
30 sierpnia 2024
Zapominasz o regularnych badaniach? Nie wiesz, które są zalecane dla Ciebie i bliskich? Wypróbuj kalendarz badań na portalu Akademia NFZ. Narzędzie ułatwi Ci znalezienie programu profilaktycznego, przypomni o zalecanych szczepieniach i wskaże gdzie udać się na bezpłatne badania:
23 sierpnia 2024
Zbliża się jesień, a to czas, kiedy nasz organizm szczególnie potrzebuje wsparcia, aby stawić czoła chłodniejszym dniom i częstszym infekcjom. Oto kilka prostych kroków, które możesz podjąć, aby wzmocnić swoją odporność i cieszyć się zdrowiem przez całą jesień:
Pamiętaj, że o odporność warto dbać przez cały rok, ale jesień to moment, kiedy trzeba zwrócić na nią szczególną uwagę.
16 sierpnia 2024
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jakie skutki może mieć siedzenie w pozycji „noga na nogę”? Nasi specjaliści zwracają uwagę na kilka ważnych aspektów, które mogą wpłynąć na Wasze zdrowie:
08 sierpnia 2024
02 sierpnia 2024
Przełom lipca i sierpnia to okres, kiedy osy są najbardziej aktywne, intensywnie poszukując pożywienia dla siebie i larw. Ciepłe temperatury i obfitość pożywienia (np. dojrzałe owoce, napoje, jedzenie na piknikach) sprzyjają ich liczebności i aktywności. Katarzyna Wilemska-Kaszuba, ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych z Pododdziałem Neurologii radzi, co robić, jeśli jesteście uczuleni na jad owadów błonkoskrzydłych:
26 lipca 2024
16 lipca 2024
Doskwierają Wam upały? Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu rusza z cyklem postów z wiedzą i poradami dotyczącymi udarów cieplnych. Wskazówek udziela dr n. med. Katarzyna Wilemska-Kaszuba, ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych z Pododdziałem Neurologii.
Udar cieplny to stan bezpośredniego zagrożenia życia, może wystąpić nagle, bez objawów ostrzegawczych, dlatego nie należy go bagatelizować. Szybkie wdrożenie odpowiedniego postępowania znacząco zwiększa szanse na przeżycie. Do udaru cieplnego może dojść w wyniku długotrwałej ekspozycji organizmu na wysoką temperaturę otoczenia lub w przypadku wykonywania w takiej temperaturze bardzo dużego wysiłku. Typowe symptomy to znaczne osłabienie, nudności, wymioty, wysoka temperatura ciała. Skóra początkowo może być chłodna i spocona, a następnie czerwona i gorąca. Mogą również wystąpić bolesne kurcze mięśni kończyn, a nawet zaburzenia świadomości.
05 lipca 2024
Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do programu “Dobry posiłek w szpitalu” już z początkiem listopada ubiegłego roku. Placówka przedłużyła uczestnictwo w programie do 31 grudnia 2024 r.
“Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Pilotaż miał zakończyć się w czerwcu, ale resort zdrowia zaproponował jego przedłużenie do końca bieżącego roku. Bytomska “Jedynka” skorzystała z tej możliwości.
Dobry posiłek na co dzień
Program „Dobry posiłek w szpitalu” zakłada, że dzienna stawka żywieniowa na pacjenta jest finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł. Szpital Specjalistyczny nr 1, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na swojej stronie internetowej codzienne jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch przykładowych posiłków spośród stosowanych diet. Jadłospisy zawierają informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, dobowych sumach wartości energetycznej i odżywczej diet, sposobie obróbki, a także alergenach. Pacjenci w ramach programu otrzymują dodatkową wieczorną kolację o godz. 20 przez cały tydzień. Hospitalizowani mogą również liczyć na indywidualne porady dietetyczne: – Jeśli lekarz prowadzący zaleci konsultację dietetyczną, nasi dietetycy udają się na oddział do pacjenta i szczegółowo omawiają niezbędne zmiany do wprowadzenia w diecie. Kluczowe dla nas jest to, żeby pacjenci kontynuowali stosowanie się do tych zaleceń również po opuszczeniu szpitala – podkreśla lek. Janusz Milejski, zastępca dyrektora ds. lecznictwa.
Zdrowie pacjentów “Jedynki”
Otyłość, cukrzyca, nietolerancje pokarmowe i miażdżyca to najczęstsze problemy pacjentów konsultowanych przez dietetyków w bytomskiej “Jedynce”. – Kładziemy nacisk na różnorodne posiłki i staramy się ograniczać mięso, zastępując je warzywami i alternatywnymi źródłami białka. Czerwone mięso zawiera dużo cholesterolu i tłuszczów nasyconych, które mogą prowadzić do zawałów serca, udarów mózgu czy nowotworów jelita. Dlatego unikamy go w jadłospisach – podkreśla Aleksandra Pluta, dietetyczka ze Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu i dodaje, że jednym z powtarzających się złych nawyków jest podjadanie niezdrowych przekąsek między posiłkami.
– Cieszymy się, że możemy uczestniczyć w programie „Dobry posiłek w szpitalu” i przedłużyć nasze działania do końca roku. Zapewniając naszym pacjentom zdrowe i zbilansowane posiłki, wspieramy ich powrót do zdrowia i promujemy zdrowy styl życia. To dla nas priorytet – mówi Janusz Milejski.
24 czerwca 2024