Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przedłuża program “Dobry posiłek w szpitalu”

Nasza misja:

“Zdrowie pacjenta celem nadrzędnym“



Szpital Specjalistyczny nr 1 w Bytomiu przystąpił do programu “Dobry posiłek w szpitalu” już z początkiem listopada ubiegłego roku. Placówka przedłużyła uczestnictwo w programie do 31 grudnia 2024 r. 

 

“Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy z zakresu edukacji żywieniowej, uruchomiony przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Pilotaż miał zakończyć się w czerwcu, ale resort zdrowia zaproponował jego przedłużenie do końca bieżącego roku. Bytomska “Jedynka” skorzystała z tej możliwości.

 

Dobry posiłek na co dzień

 

Program „Dobry posiłek w szpitalu” zakłada, że dzienna stawka żywieniowa na pacjenta jest finansowana przez NFZ w wysokości około 26 zł. Szpital Specjalistyczny nr 1, zgodnie z wytycznymi programu, publikuje na swojej stronie internetowej codzienne jadłospisy i zdjęcia co najmniej dwóch przykładowych posiłków spośród stosowanych diet. Jadłospisy zawierają informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, dobowych sumach wartości energetycznej i odżywczej diet, sposobie obróbki, a także alergenach. Pacjenci w ramach programu otrzymują dodatkową wieczorną kolację o godz. 20 przez cały tydzień. Hospitalizowani mogą również liczyć na indywidualne porady dietetyczne: – Jeśli lekarz prowadzący zaleci konsultację dietetyczną, nasi dietetycy udają się na oddział do pacjenta i szczegółowo omawiają niezbędne zmiany do wprowadzenia w diecie. Kluczowe dla nas jest to, żeby pacjenci kontynuowali stosowanie się do tych zaleceń również po opuszczeniu szpitala – podkreśla lek. Janusz Milejski, zastępca dyrektora ds. lecznictwa.

 

Zdrowie pacjentów “Jedynki” 

 

Otyłość, cukrzyca, nietolerancje pokarmowe i miażdżyca to najczęstsze problemy pacjentów konsultowanych przez dietetyków w bytomskiej “Jedynce”. – Kładziemy nacisk na różnorodne posiłki i staramy się ograniczać mięso, zastępując je warzywami i alternatywnymi źródłami białka. Czerwone mięso zawiera dużo cholesterolu i tłuszczów nasyconych, które mogą prowadzić do zawałów serca, udarów mózgu czy nowotworów jelita. Dlatego unikamy go w jadłospisach – podkreśla Aleksandra Pluta, dietetyczka ze Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu i dodaje, że jednym z powtarzających się złych nawyków jest podjadanie niezdrowych przekąsek między posiłkami. 

 

– Cieszymy się, że możemy uczestniczyć w programie „Dobry posiłek w szpitalu” i przedłużyć nasze działania do końca roku. Zapewniając naszym pacjentom zdrowe i zbilansowane posiłki, wspieramy ich powrót do zdrowia i promujemy zdrowy styl życia. To dla nas priorytet – mówi Janusz Milejski.