Szanowni Pacjenci,
uprzejmie informujemy, iż od 9 listopada 2023 roku, SPZOZ Szpital Specjalistyczny Nr 1 w Bytomiu przystąpił do programu pilotażowego ,, Dobry posiłek w szpitalu” wprowadzonego przez ( Rozporządzenie Ministra Zdrowia) z dnia 25 września 2023r., dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.
Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.
Zgodnie z wytycznymi na niniejszej stronie będą publikowane, codziennie (w dni robocze) jadłospisy oraz zdjęcia posiłków z danego dnia.
GODZINY WYDAWANIA POSIŁKÓW (godziny orientacyjne)
Śniadanie – 8:00
Obiad – 12:00
Kolacja – 17:00
II kolacja – 20:00
JADŁOSPIS 06.05-12.05.2024 – (pobierz)
LISTA ALERGENÓW – (pokaż)
Dobry Posiłek – Archiwum(zobacz)
07.05.2024
Śniadanie – dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu:
kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (gluten, białko mleka, łubin)
zupa mleczna z z makaronem 300 ml (gluten, jaja, białko mleka)
bułka pszenna 120 g (gluten)
masło 82% 15 g (białko mleka)
szynka konserwowa 40 g (soja)
rukola 30g
Obiad – dieta podstawowa:
zupa selerowa z zacierką 400 ml ( gluten, seler, jaja, białko mleka)
udko pieczone 180 g
ziemniaki 250 g
mizeria 120 g (białko mleka)
kompot z owoców mrożonych z/c 250 ml